Even voorstellen: stagestudent Sander Koezema

  • Gepubliceerd op: 21 augustus 2024
  • Categorie:Nieuwsbericht

Het team van Deltamilieu Projecten is  een enthousiaste stagiair rijker. Sander Koezema deed afgelopen maanden onderzoek naar het gedrag van kuikens van de strandplevier. In dit nieuwsbericht stelt Sander zich voor.

Mijn naam is Sander Koezema, tweedejaars student Toegepaste Biologie aan de Hogeschool Aeres Almere. Ik doe onderzoek naar een van de zeldzaamste broedvogels van Nederland: de strandplevier.

Huidige trend

Het aantal broedparen van de strandplevier is sinds 1975 sterk in aantal afgenomen. Waar het eerst ongeveer 800 broedparen waren, waren het er in 2023 nog maar 220. De voornaamste reden is de afname van geschikt broedareaal en daarnaast verstoring door recreatie. Een strandplevier maakt zijn nestje door kuiltjes te draaien in het zand. Dit zijn erg onopvallende nestjes en worden snel over het hoofd gezien door bijvoorbeeld strandgangers. Op drukke stranden worden deze nestjes regelmatig per ongeluk kapot getrapt en/of worden ouders verstoord door bijvoorbeeld loslopende honden, daarom zijn de meeste Nederlandse stranden niet meer aantrekkelijk om te broeden en verdwijnt de strandplevier op veel plekken als broedvogel.

Om bovenstaande redenen ga ik onderzoeken hoe het gedrag van de strandplevier kuikens er zowel verstoord als onverstoord uitziet. Met die informatie kunnen we beter rekening houden met deze prachtige vogels.

Het onderzoek

Ik ga in opdracht van de provincie Zeeland en onder begeleiding van Deltamilieu Projecten een gedragsonderzoek doen naar kuikens van de strandplevier. Het doel van het onderzoek is om te begrijpen welke factoren/verstoringen effect hebben op het gedrag van de kuikens en in welk habitattype dat gedrag wordt uitgevoerd.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een observatiesessie van 10 minuten te houden waarin om de 30 seconden wordt genoteerd welk gedrag het kuiken vertoond en in welk habitat het kuiken zich bevind. Verder wordt er genoteerd of er een verstoring is en zo ja welke op welke afstand.

Op deze manier hopen we de informatie te verzamelen die nodig is om de jonge strandplevier beter te kunnen beschermen in de toekomst.

Partners

Dit project wordt financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland.

Deel dit bericht

Wij zijn erg blij dat wij dit broedseizoen met behulp van Sander het onderzoek naar het gedrag van kuikens kunnen voortzetten. Lees in het rapport hieronder de resultaten van het onderzoek van vorig jaar!

Gedragsonderzoek bontbekplevierkuikens op Zeeuwse dijken – stagerapport Bram Roobol

Strandbroeders

Zeeuwse dijken worden niet alleen gebruikt door recreanten en omwonenden. Bontbekplevieren gebruiken een aantal van deze dijken om jongen groot te br…

2MB

Actuele berichten

Categorie: Nieuwsbericht

Gepubliceerd op: 08 januari 2025

Het aantal broedparen strandplevier is met zo’n 150 paar (Lilipaly, et al 2024) in het Deltagebied mogelijk onvoldoende om de populatie in stand te ho…

Categorie: Nieuwsbericht

Gepubliceerd op: 09 november 2023

De kluut heeft een relatief goed broedseizoen achter de rug in het Deltagebied. Er, er werd een gemiddeld broedsucces van ruim 0,5 vliegvlug jong per…

Categorie: Nieuwsbericht

Gepubliceerd op: 24 april 2023

Bram Roobol doet komende maanden tijdens zijn stage onderzoek naar opgroeiende bontbekplevierkuikens op dijken. In dit nieuwsbericht stelt Bram zich v…