Even voorstellen: stagestudent Anke Bijkerk

  • Gepubliceerd op: 17 april 2023
  • Categorie:Nieuwsbericht

Het team van Deltamilieu Projecten is dit broedseizoen twee leuke stagiaires rijker! Anke Bijkerk houdt zich komende maanden bezig met broedende scholeksters. In dit nieuwsbericht stelt Anke zich voor en geef ze inzicht in wat ze gaat onderzoeken.

Ik ben Anke, een 22-jarige Kust en Zee Management student aan Van Hall Larenstein, Leeuwarden. Als stagiaire bij Deltamilieu Projecten heb ik de eer om te onderzoeken hoe de “pechvogel van het jaar”, de scholekster, een handje geholpen kan worden.

Hoe zit het met de scholekster?

De scholekster mag een bekende vogel zijn voor veel Nederlanders, maar de cijfers zijn zorgwekkend. Sinds 1990 is de broedende populatie met maar liefst 50% afgenomen in Nederland. Grondpredatoren als ratten, vossen, verwilderde huiskatten en bunzings zijn hier mede de oorzaak van. Daarnaast steken scholeksters niet veel moeite in het maken van nesten. Een kuiltje op een duin of akker is al genoeg. Dit biedt niet veel bescherming tegen roofdieren. Een slimme zet van de scholekster is om zijn toevlucht op platte grinddaken te zoeken.

Sinds een aantal jaar wordt er geëxperimenteerd met nog een mogelijkheid: de broedpaal. Een met schelpen gevuld plateau op een 1 – 1,5 meter lange paal is eveneens een alternatief voor de scholekster om het hogerop te zoeken.

Het onderzoek

Vanuit opdrachtgever Provincie Zeeland mag ik 40 broedpalen op twee locaties monitoren, op een akker in Burghsluis en op de dijken en duinen van Neeltje Jans. Momenteel tonen vier geplaatste veldcamera’s wat zich rondom de palen afspeelt en welke diersoorten er op af komen. Tijdens veldbezoeken monitor ik het gedrag van de scholeksters rondom de broedpalen. De komende tijd zullen de nesten, zowel op de plateaus als op de grond, in de gaten gehouden worden, zodat het broedsucces berekend kan worden. Een vergelijking tussen de twee kan resultaat opleveren over het succes van broedpalen als beschermingsmaatregel.

Partners

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland, Rijkswaterstaat, Het Zeeuwse Landschap en Nationaal Park Oosterschelde.

Deel dit bericht

Anke maakt gebruik van veldcamera’s om in de gaten te houden wat er gebeurd in de buurt van de palen, klik op de foto’s hieronder voor een blik op het veldwerk!

Meer onderzoeken door studenten

The effects of recreation on the breeding behavior of Plovers nesting on Dutch sea dikes -Sabine Hoek

Strandbroeders

The world is currently experiencing a global decline in biodiversity and species are going extinct, often at increasing rates. Biodiversity is inheren…

2MB

 

Use of foraging habitat and disturbance of Common Ringed Plover Thesis report Loes de Jong

Strandbroeders

The natural value of Dutch sandy beaches has been declining for decades. These relatively unstable, low nutritious, wave-washed environments lack the…

5MB

Actuele berichten

Categorie: Nieuwsbericht

Gepubliceerd op: 09 november 2023

De kluut heeft een relatief goed broedseizoen achter de rug in het Deltagebied. Er, er werd een gemiddeld broedsucces van ruim 0,5 vliegvlug jong per…

Categorie: Nieuwsbericht

Gepubliceerd op: 24 april 2023

Bram Roobol doet komende maanden tijdens zijn stage onderzoek naar opgroeiende bontbekplevierkuikens op dijken. In dit nieuwsbericht stelt Bram zich v…

Categorie: Nieuwsbericht

Gepubliceerd op: 30 november 2022

Op de Landelijke Dag van Sovon hebben collega’s Wendy en Sabine een lezing gegeven over plevieren in het Deltagebied. Het was een eer om dit verhaal t…