Het gaat het niet goed met scholeksters in Zeeland. Dat is de conclusie van het onderzoek dat we uit mochten voeren in het kader van het ‘Jaar van de Scholekster’ in opdracht van Vogelbescherming.
Laag broedsucces
Met de hulp van vele vrijwilligers is er een eerste indruk verkregen van het broedsucces van de scholekster in Zeeland. Het broedsucces is met 0,2 jongen per paar in 2023 veel te laag om de populatie in stand te houden. Met name in de landbouwgebieden komen nauwelijks jongen groot en dat terwijl dit de belangrijkste broedplaats is voor scholeksters in Zeeland.
Icoonsoort van de landbouw in Zeeland
Enkele lichtpuntjes zijn urbane gebieden (daken, industriegebieden), zeedijken en natuurgebieden waar soms wel succesvol werd gebroed. De scholekster is flexibel en in staat het tij te keren, andere soorten zullen meeprofiteren wanneer er maatregelen worden genomen om de negatieve trend van de scholekster te doorbreken. Samen met agrariërs moeten we werken aan oplossingen voor een icoonsoort van de landbouw in Zeeland.
Scholekster met kleurringen op Neeltje Jans – foto: Maarten Sluijter
'Jaar van de Scholekster'
In 2023 was de scholekster voor de tweede keer vogel van het jaar. Jaarlijks zetten Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming Nederland een vogelsoort in de schijnwerpers. Dit was de tweede keer dat de scholekster verkozen is als vogel van het jaar. Vijftien jaar na het vorige Jaar van de Scholekster zijn de problemen voor de soort namelijk onverminderd groot.
Actuele berichten
Gepubliceerd op: 22 maart 2024
Colonial breeding birds suffered great losses caused by highly pathogenic avian influenza the second year in a row. In the Dutch Delta alone, more tha…
Gepubliceerd op: 22 maart 2024
Kustbroedvogels leden voor het tweede jaar op rij grote verliezen als gevolg van hoogpathogene vogelgriep. Alleen al in de Nederlandse Delta werden tu…
Gepubliceerd op: 12 maart 2024
Zeehonden waren afgelopen eeuw in Nederland bijna uitgestorven door jacht en gifstoffen in het zeewater. Uitbanning van de jacht en betere controle op…